Празници на Стария град 2019 под мотото „От огъня - огън“

В уикенда 21 – 22 септември, в двора на Къща Клианти, по случай честванията на Празници на Стария град 2019, проведени под мотото „От огъня - огън“, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съвместно с домакина - Общински институт „Старинен Пловдив“ организираха две събития: детска работилница „Оцвети Старинен Пловдив” и фотоизложба с архивни кадри, озаглавена „Къщи в ретроспекция“ (продължава до 25.09.2019г.).
Детската работилница посрещна над 60 деца, които заедно оцветяваха уличните фасади на две емблематичните къщи от Старинен Пловдив – Къща Недкович и Къщата на Георги Мавриди, по - позната като Къща Ламартин.
Обагряйки с цветни моливи черно – белите архитектурни заснемания, децата научиха какво е „клюкарник“ и къде се е намирал, откриваха приказните сюжети с лъвове и мечки във фронтоните на прозорците на къщите от Старинен Пловдив, разбраха кой е Ламартин и защо цяла къща в Стария град е наименувана на него, избираха цветовете за нарисуваните колони върху фасадите със замах и заедно създадоха приказно – уникални силуети. Входът на събитието беше безплатен, като всяко дете получи заслужена награда за това, че оцвети Старинен Пловдив.
Като специален комплимент от домакина на събитието на 21 Септември /събота/ от 15:00 до 17 : 30 се проведе опознавателен тур из къщи от Старинен Пловдив, за което благодарим на екипа на ОИ Старинен Пловдив и по – специално на Албена Добрилова и Драган Тенов. Те ни въведоха в света на архитектурата и декорацията на Стария град, показвайки своето голямо отношение и любов.
Фотоизложба на архивни черно - бели снимки на къщи от Старинен Пловдив, носеща заглавието „Къщи в ретроспекция“ представи три къщи – Къща Недкович, Къща Верен Стамболян и Къщата на Георги Мавриди. Всяка една от тях бе представена с няколко архивни фотографии с акцент – времето преди реставрацията им. „Къщи в ретроспекция“ е с вход свободен и ще можете да я разгледате до 25.09.2019г.в екзпозиционната зала на Къща Клианти.
С благодарност към Общински институт „Старинен Пловдив“.

Линк на събитието: https://www.facebook.com/events/1029957730689401/

Търсене