"Оцвети Старинен Пловдив: мозайки" и "Оцвети Старинен Пловдив: порти и врати"

Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ за втора поредна година участва в честванията на Празниците на Стария град, организирани ежегодно от Общински институт Старинен Пловдив. Концепцията на Празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на Старинен Пловдив - къщи, музеи, занаяти, традиции. Тази година честванията на Празниците на Стария град 2020 се проведоха под мотото „Отново заедно“ в дните от 14 до 20 септември.
НИНКН и ОИ Старинен Пловдив организираха съвместно две събития за деца - "Оцвети Старинен Пловдив: мозайки" и "Оцвети Старинен Пловдив: порти и врати".
Детската творилница „Оцвети Старинен Пловдив: мозайки” се проведе в часовете от 13:00 до 17:00 часа на 15 септември - първият ден на учебната 2020-2021 година, в пространството пред Малката раннохристиянска базилика на Пловдив, при спазване на всички противоепидемични мерки.
Децата научиха какво е „терес“ и как „камъче по камъче“ са се полагали мозайките в миналото, какви изображения и християнски символи откриваме в тях. Запознаха се с техниката и технологията на изграждането на мозайките, а също така с отговора на въпроса: „Що за сграда е базиликата?“ и „Какво е баптистерий“. Всичко това те усвоиха чрез оцветяване и апликиране на фрагменти от мозайките, които сглобиха в уникална Арт инсталация и презентация на място.
Детската творилница "Оцвети Старинен Пловдив: порти и врати" се проведе в двора на къща Клианти, Старинен Пловдив в часовете от 11:00 до 15:00 часа на 19.09.2020г. /събота/. По време на събитието децата се запознаха с едни от съществените елементи за изработка и украса в пловдивската къща, а именно техните порти и врати. Осведомиха се за материалите от които се изработва, начините на сглобяването им и фигурите, които може да открием в тях.
Научиха, че вратите са еднокрили и двукрили, че металните елементи по тях се наричат обков, че в Стария град на Пловдив съществува автентична 200 годишна врата.
Чрез презентация на място се запознаха с портата на къща Клианти. Останаха смаяни от големия ключ, „стария звънец“ – чукче и „сърцето“ на Старинен Пловдив. Металният обков на портата разкри пред децата един вълнуващ свят, „подписан“ от знаците оставени от майсторите – железари върху всеки един елементи, занаят замиращ във времето.
Участието в творилниците „Оцвети Старинен Пловдив: мозайки” и "Оцвети Старинен Пловдив: порти и врати" събуди и увеличи интереса на децата към археологическото и архитектурното наследство на Пловдив, като утвърди в тяхното създание за пореден път важността от опазването му.
Децата се потопоха в богатството на културното наследство на Старинен Пловдив  и обогатиха своите знания, чрез създаването на уникални произведения, които представиха чрез Арт- инсталация!

С благодарност към ОИ Старинен Пловдив !

Търсене